Persbericht – Oude Rateau-loodsen maken plaats voor nieuw woningbouwproject

Rateau fabriek

In december en januari jl. was er sinds lange tijd opnieuw activiteit op de voormalige Rateau-site in Muizen (Mechelen). De oude Rateau-loodsen werden afgebroken om plaats te maken voor een nieuw woonproject, Depot Rato.

Geschiedenis
De voormalige Rateau-fabriek, een filiaal van een Parijse maatschappij, werd in 1912 opgericht aan de Leuvensesteenweg in Muizen vlak bij de eerder aangelegde spoorlijn Mechelen-Leuven. Rateau was gespecialiseerd in pompen, en nadat tijdens de Eerste Wereldoorlog grote schade was toegebracht, schakelde de productie over op compressoren, ventilatoren en turbines voor schepen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikte het Duitse leger de fabriek voor de productie van turbines voor hun duikboten, waarop het Belgische Partizanenleger in 1944 besloot verschillende installaties te vernielen. Dit was een noodzakelijke maar zware klap voor het bedrijf, gevolgd door nog meer vernielingen door een luchtbombardement van de geallieerden.

Na de oorlog volgde de heropbouw en speelde Rateau een belangrijke rol in de grote industriële ontwikkelingen in België. Ze werkten onder meer mee aan de uitbouw van de chemische industrie, de modernisering van de waterwegen en leverden de pompinstallatie voor de centrales van Doel en Tihange.

Anno 2019
Vandaag krijgt de site een tweede leven. De architecturaal interessantste gebouwen blijven behouden als erfgoeddepot voor Stad Mechelen. Op dezelfde site ontwikkelt Willemen Real Estate het nieuwe woonproject Depot-Rato dat plaats zal bieden aan 48 gezinnen. Drie residenties worden opgetrokken in hoogwaardige, industriële architectuur, die refereert naar het verleden van de site. Naast 41 appartementen en 7 woningen (reeds 35% verkocht), zullen er op de site ook een Lidl en een kinderkribbe aanwezig zijn, zodat dit een bruisende nieuwe woonwijk kan worden.

Afbraakwerken loodsen oude Rateau fabriek
Graafwerken